LetsA
Letsa artikelenOproep documentaire maker 30 jaar Lets!
LetsA informatie
Transition Town Castricum
Privacy wetgeving
2020 LetsA 25 jarig jubileum
2015 LetsA in de media
2015 LetsA 20 jarig jubileum
2013 LetsA in Castricum
2010 LetsA kranten knipsels
2010 LetsA 15 jaar
Er zijn geen leden ingelogd.
2013 LetsA in Castricum

De ruilhandel floreert met Letsa in Castricum.
Naar Schiphol voor 100 zonnen
Kranteartikel in NH Dagblad editie Kennemerland door: Koen van EijkZoek je een keukenmachine, dan kun je heel gewoon naar de winkel gaan en er een kopen. Je kunt ook lid worden van ruilkring Letsa. Dan ga je 'zonnetjes' verdienen met bijvoorbeeld tuinieren of honden uitlaten. Met die zonnetjes koop je de keukenmachine bij een ander Letsa lid. Voila, zie daar het systeem van de lokale ruileconomie. In Castricum maken ze er werk van. Letsa is een grote ruilkring die een flink deel van Noord-Holland beslaat. De afdeling Castricum heeft inmiddels ook al dertig leden. Druk bezette ouders die een schuur vol gereedschap hebben kunnen dat via Letsa uitlenen aan iemand die wel tijd heeft maar geen geld voor dure spullen in ruil voor een klus in huis. Boodschappen doen, iemand die slecht ter been is van frisse buitenlucht laten genieten, een luisterend oor bieden, een maaltijd bereiden: met alles kun je zonnetjes verdienen. En die zonnetjes kun je weer spenderen aan iets dat jezelf nodig hebt.
Aansluiten
Het werkt als een speer, zegt Arie Meijboom, mede-initiatiefnemer in Castricum. „We liepen al langer rond met dit idee, en dachten aan het opzetten van een ruilhandelsysteem in Castricum. Maar in Alkmaar bleek al een afdeling te bestaan van het 'Local Exchange Trading System'. Daar konden we ons bij aansluiten." Binnen dit lokale economische systeem, los van de euro-economie, zijn de zonnetjes het betaalmiddel. Meijboom: „Het mooie is: ze dalen nooit in waarde. Je kunt ook rood staan, maar rente hoef je niet te betalen." Wie deelneemt betaalt 5 euro en krijgt een startsaldo van twintig zonnen. Dat zijn geen fysieke muntjes; alles gaat virtueel via internet. Je betaalt per maand vier zonnen contributie. Mede-initiatiefnemer Marleen Heeman: „Voor sommige mensen is dat heel spannend. Ze móeten in actie komen, ook als ze niet precies weten waar ze goed in zijn, of wat ze zouden kunnen bieden."Zingen
Meijboom: „Er is bij een andere ruilkring een lid dat in een rolstoel zit. Hij is beperkt in zijn mogelijkheden, maar hij kan heel goed zingen. Hij is dus te bellen als er iemand jarig is en zingt de jarige dan over de speaker een prachtig verjaardagslied toe." Populair is ook om op te treden als Schipholtaxi. Een ritje naar Schiphol om vijf uur 's ochtends levert zo 100 zonnen op. Even vroeg opstaan, maar dan heb je ook wat. En voor dat aantal zonnen, kun je iemand je tuin laten opknappen. Meijboom heeft sportmassage als hobby. In ruil voor zonnetjes komt hij masseren. Heeman houdt van koken. Zij bood onlangs met haar partner een Indische rijsttafel aan bij haar thuis. „Een enorm succes. We zaten binnen de kortste tijd vol. Onder meer een gezin met kinderen kwam eten. Voor hen is uit eten gaan normaal niet betalen. In zonnetjes gaat dat prima. Zo kom je op allemaal ideeën. Je leert je eigen talenten ontdekken én benutten."
Aanbod
Aanbod
Aanbod
Vraag
Aanbod