LetsA
Letsa artikelenBijeenkomsten 2025
Statuten LetsA
Huishoudelijk Reglement 2024
Privacy wetgeving
LetsA informatie
Oproep documentaire maker 30 jaar Lets!
Transition Town Castricum
2020 LetsA 25 jarig jubileum
2015 LetsA in de media
2015 LetsA 20 jarig jubileum
2013 LetsA in Castricum
2010 LetsA kranten knipsels
2010 LetsA 15 jaar
Er zijn geen leden ingelogd.
2015 LetsA in de media
LETSA: Ruilhandel in een modern jasje
april, 2015
Handel is een eeuwenoud concept, toch is er in de 21ste eeuw een opleving van handel in verschillende vormen. Een voorbeeld hiervan is de opkomst van lokale ruileconomieën. Zogenaamde lokale economische transactiesystemen zijn in veel verschillende landen te vinden, zoals Engeland, België en Nederland. En het mooiste is: in Alkmaar en omgeving hebben we ook zo’n lokaal ruilsysteem!
De lokale ruileconomie in onze regio heet LETSA (Lokaal Economisch Transactie Systeem Alkmaar). LETSA heeft leden in zowel Alkmaar, maar ook omliggende plaatsen zoals de Egmonden, Heerhugowaard, Heiloo, Dirkshorn en Castricum.
JE BETAALT NIET MET GELD, MAAR MET EEN EIGEN EENHEID
Betalen met Zonnetjes
Maar wat houdt LETSA precies in? Het voordeel van dit soort lokale ruileconomieën is dat er geen directe handel hoeft te zijn tussen twee leden. Bij LETSA betaal je niet met geld, maar met een eigen eenheid genaamd Zonnetjes. Deze Zonnetjes verdien je door te handelen met andere LETSA leden. Hier volgt een voorbeeld van een transactie. Jeroen is goed in tuinieren. Jeroen ziet een advertentie staan dat Maarten hulp vraagt bij het snoeien van bomen in zijn tuin. Vooraf spreekt Jeroen af hoeveel Zonnetjes de klus waard is. Vervolgens kan Jeroen deze Zonnetjes weer inruilen voor bijvoorbeeld een cursus schilderen van Carla. Naast diensten kan je ook goederen aanbieden. Mocht je bijvoorbeeld een boek al uitgelezen hebben, kan je deze ook aanbieden in ruil voor Zonnetjes. Vervolgens kan een bedrijf bijvoorbeeld mensen inhuren tijdens een druk bedrijfsfeest.
Wat is er zo leuk aan een lokale ruileconomie?
Arie Meijboom, één van de drijfveren achter LETSA, vertelt me wat er zo leuk is aan een lokale ruileconomie. Hij benadrukt dat het leuk is dat je met weinig tot geen financiële middelen veel voor elkaar kunt krijgen en dat het ook nog eens een kans is om kleinschalige handel te bedrijven met mensen die je leert kennen en leert waarderen. “De interactie met anderen verruimt je blik en het is nog gezellig ook!” Want naast alleen handelen, worden er jaarlijks meerdere bijeenkomsten georganiseerd waar leden bij elkaar kunnen komen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er ook een rommelmarkt gehouden waar je met Zonnetjes kan betalen. Daarnaast worden er vaak workshops gegeven op zo’n dag.
“DE INTERACTIE MET ANDEREN VERRUIMT JE BLIK EN HET IS NOG GEZELLIG OOK!”
Hierdoor is LETSA een goedkope manier om aan spullen te komen. Of ben je ergens niet goed in of heb je er geen zin in? Dan vraag je toch een ander lid of die het voor je kan doen. Het is zelfs mogelijk voor bedrijven om mee te doen met LETSA. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld een ruimte verhuren voor bepaalde gelegenheden en mochten ze zelf ergens hulp voor kunnen gebruiken dan kunnen ze daarvoor leden inschakelen. Zelf biedt Arie zijn diensten als gediplomeerd sportmasseur aan op LETSA. Met de opbrengsten hiervan maakt hij momenteel regelmatig gebruik van maaltijden die anderen voor hem koken.
Naast dit persoonlijk gewin, zit er veel meer achter LETSA. De reden dat Arie zelf lid geworden is van LETSA, zo’n 13 jaar geleden, is omdat hij voorstander is van een maatschappij waar de menselijke maat telt. “Daarnaast helpt LETSA bij het bevorderen van de maatschappelijke cohesie. Je doet kleinschalige handel met mensen die je leert kennen en waarderen.”
Een LETSA-bijeenkomst
Zelf aan de slag
Voordat je zelf aan de slag gaat bij LETSA is het handig om voor jezelf na te gaan wat je aan te bieden hebt. Zoals eerder vermeld kunnen dat zowel goederen als diensten zijn. Naast de voorbeelden die eerder zijn gegeven, kan je bijvoorbeeld ook denken aan iemands hond uitlaten, of de planten water geven of dieren verzorgen terwijl iemand op vakantie is. je kan het zo gek niet verzinnen of je kan het wel aanbieden of het wordt aangeboden.
Het hoeft ook niet eens veel extra tijd te kosten. Als je al een hond hebt kan je bijvoorbeeld een hond van iemand anders meenemen met uitlaten. Ben een maaltijd aan het koken, dan kost het ook niet veel meer tijd of moeite om een extra portie voor een ander LETSA-lid te maken.
Als je met LETSA aan de slag wil moet je je eerst inschrijven. Aan het lid worden van LETSA zit een kleine bijdrage verbonden. Lid zijn kost €6 per jaar wat neerkomt op €0.50 per maand. Bij inschrijving krijg je meteen tien Zonnetjes waardoor je meteen aan de slag kan! Maandelijks worden 3 Zonnetjes van je saldo gehaald, die gebruikt de vereniging voor vergoedingen aan leden; bijv. het bakken van een cake voor een leden bijeenkomst . Hierdoor wordt je extra gestimuleerd om actief te handelen. Het wil ook niet zeggen wanneer je een heel hoog saldo zonnetjes hebt dat je het goed doet. De bedoeling van LETSA is dat iedereen actief handelt.
Doe je ook mee?
Hoe groter LETSA is, hoe groter de mogelijkheden tot handel. Nieuwe leden zijn dus meer dan welkom. Arie benadrukt dat iedereen een gave heeft waarmee hij/zij kan deelnemen. “Neem een voorbeeld aan een rolstoel gebonden vrouw die een hele mooie stem heeft. Zij heeft als aanbod ‘de zingende telefoon’ en kan op verzoek jarigen ’s morgens vroeg wakker bellen met een ‘lang zal ze leven’ of een ander lied voor een andere gelegenheid!’
Voor meer informatie, neem een kijkje op www.letsa.nl.
Aanbod
Aanbod
Aanbod